Friday, October 7, 2011

APA BEZA ORANG KAMPUNG DENGAN ORANG BANDAR?

Sengaja aku nak berkongsi keserabutan masa aku dekat kelas Isu-isu Pembangunan tadi. Pensyarah aku tanya apa beda 2 jenis golongan manusia. orang kampung dan orang bandar? satu kelas kebingungan. blur. jawab apa pun tak kena. Pensyarah tanya aku.
-Kamu orang kampung atau orang bandar?
-Saya orang kampung.
-Baju jenama apa yang kamu sedang pakai sekarang?
-Hmm. Bodyglove. ( kebetulan aku pakai baju bodyglove)
-Tudiaaa. orang kampung pakai baju Bodyglove.
(satu kelas gelak! dem!)

Pensyarah tu tanya budak lain pulak.
-Kamu orang kampung atau orang bandar?
-Saya orang kampung. jawab budak tu.
-Kamu reti panjat pokok kelapa?
-tak.
-Kamu reti panjat pokok kelapa sawit?
-tak
-Lepas tu mana yang ciri-ciri orang kampung tu?
(Satu kelas gelak lagik)
( Semua orang jadi bingung dengan soalan yang macam mudah. tapi macam serabut!)

Pensyarah itu tanya lagi.
-Kalau orang itu duduk di bandar tapi masih menggunakan air hujan untuk membasuh kereta atau basuh kaki. orang itu orang kampung atau bandar?
Aku paling serabut dengan contoh soalan macam ni! buat aku pening ja. tapi agak menarik sebab kadang-kadang kita tak perasan akan sesuatu pembangunan dalam sebuah negara itu sehingga kita susah nak bezakan antara orang kampung dengan orang bandar. dua golongan itu nampak macam hampir sama dari segi pakaian. makanan. kemudahan. sekolah dan macam-macam.

Topik ini buat aku fikir yang hmm kira membangun la negara kita noh. cara menentukan golongan orang kampung atau bandar pun sudah beda dari semasa ke semasa. dulu lain. sekarang lain. tak beza pun sekarang ni antara orang kampung dan orang bandar. mungkin udara yang dihidu itu tidak sama. tapi kegiatan harian dan ciri-ciri kasar hampir sama.

Masalah sosial pun hampir setanding. gejala minah rempit la. bohsia la dan macam-macma lagi. kat semua tempat ada. tak kira bandar atau kampung. tak ada beza! korang ingat awek kampung semua macam dulu? hari-hari kat dapur macam dulu? zaman Hang Tuah boleh la kot. sekarang ni semua belajar tinggi-tinggi. sudah tak nampak beza dah antara orang kampung dengan bandar.

Walaubagaimana pun. yang betul-betul kampung masih wujud di bumi tercinta ni. bukan aku nak mengutuk ok. tapi ini kata pensyarah aku. negeri-negeri di Sabah Sarawak banyak lagi kampung-kampung yang betul-betul kampung! tak ada elektrik. tak ada sumber air paip. masih bergantung kepada air semulajadi. tak ada telefon.

Sampai sini saja la. saja nak share-share dengan korang keserabutan aku. tapi kan. sampai sekarang aku masih serabut dengan apa beda bandar, kampung, luar bandar, pekan, dan seangkatan dengannya. serabut-serabut! ini la asignment aku sekarang. mengkaji ciri-ciri semua tempat tu mengikut fahaman era-era yang berlainan ( macam tak betul ja ayat aku). lantak la LOL.peace! jangan malu, jangan segan, kita tetap rakyat Malaysia!


p/s -aku orang KL (Kampung Lampam) hahaha! serius nama kampung aku ni! teletak di Pendang, Kedah.

-Ikan Lampam pulak kalau buat asam pedas. meleleh ayaq liuq!

updated :


tolong la percaya ini ikan lampam 2.9 kg bahahaha

17 comments:

  1. orang kampung dengan orang bandar memang dah tak banyak beza..

    ReplyDelete
  2. wah, ambik isu2 pembangunan jugak?
    klas ni best sebab ada field trip
    hehehe

    ReplyDelete
  3. best lecturer hang,nasib aku kat kl (bkn kmpg lampam)..xdpt amik subjek2 bervariety kat bangi nun!huhu

    ReplyDelete
  4. lecturer tu kreatif.!
    aku orang kampung. :)

    ReplyDelete
  5. @Azwa ya betul!

    @una berry aah ada!

    @lavender harum wangi tudiaaaa hahaha

    Nurul Are Inn orang pulau kira maca orang gua hahahhaha

    @Tasha hahahaha perli kampung aku ka? sekeh mau? lecture sgt best! macam dictionary pala otak dia. respect!

    @farah aku pun orang kampung! yeahhh hehehehe

    ReplyDelete
  6. hahahah. NICE. So, aku ni bandar la ek? haha. Idk.. *mindfuck*

    ReplyDelete
  7. Hang ni telebeh lama duk kat key el. Kehkehkeh. pasai tu kot jadi macam tu. serabut. hik3

    ReplyDelete
  8. @Mia sama ja Mia oi tak kira bandar ke kampung. asal kita bahagia hahaha tetiba jak!

    @Akim Iqbal dok mana pun sama. asal dari kampung! bro :)

    ReplyDelete
  9. hahaha. oh well. we're all both in our own ways. :) haha

    ReplyDelete
  10. kampung lampam tu kampung majoriti dia siam....biaq betoii ang ni...lampam area mana...aku dok area tu gak...

    ReplyDelete
  11. baru perasan yang ang siam...sori2...ngatkan hang mlayu, sb tu tekejut ang ada kg kat lampam....

    ReplyDelete
  12. @Anon bapak saya berasal dari situ:)

    ReplyDelete
  13. orang kampung and orang bandar yepp...
    erm.. law at tmpat ak stdy lak an.. ak tgk la... law org kampung neyh... dowg x ske ckp sal hot issue.. cm sal gadget uhh sume.. p law owg bandar.. ske sngt ckap sal neyh sume... cam sje2 nk wt ktaowg neyh.. wrga kg trlopong.. maybe x sume owg bndr cm uhh... p siyes ak cm x ley blah ble dowg nk bnding2 an sal dowg pnyew kmajuan.. siyes... X SKE,.....!!

    ReplyDelete
  14. @ieka sekrang ni sama ja awak. bukan semua kot :)

    ReplyDelete

Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...